Babylon NG
Simply the best definition!

Download it's free

Bucsecs-hegység

Magyar Wikipédia - az ingyenes Enciklopédia

Download this dictionary
Bucsecs-hegység
A Bucsecs-hegység  Erdély keleti peremén, Brassótól délre helyezkedik el, Prahova megyeBrassó megye és Dâmbovita megye határán. Az észak-dél irányú hegység határát keleten a Prahova folyó, északon a Királyko-hegység, nyugaton a Leaota-hegység képezi. Télen és tavasszal gyakoriak a lavinák. 2004január 18-án a Molnár-völgyben, 1800 méter magasan öt emberrel (köztük három magyar) végzett egy síverseny idején bekövetkezo lavina. Az áldozatok tapasztalt alpinisták és sportolók voltak.
Domborzat
A Bucsecs legmagasabb pontja az északon lévo Omu-csúcs (2506 méter). Innen indulnak ki dél felé, patkó alakban a további hegyvonulatok. A keleti vonulat fontosabb hegyei: Costila (2498 m), Caraiman (2384 m), amelyen egy hatalmas kereszt látható, Jepii Mici (2143 m), Jepii Mari (2071 m), Piatra Arsa (2075 m) és Furnica (2103 m). Fontosabb nyugati hegyek: Doamnele (2401 m), Batrina (2189 m) és Tatarul (1998 m). A két vonulat között folyik a Ialomita folyó. A keleti vonulat magasabb részén található a Bucsecs-fennsík, ahol a szél és az eso olyan látványos alakzatokat hozott létre mint a Szfinx és a Babele.

További információt lásd Wikipedia.org...


© A jelen cikk a Wikipédiából® származó anyagot használja fel, és engedélyezésre kerül t GNU Szabad Dokumentációs Licenc alatt.

| Bucsecs-hegység in Hungarian